Begeleiders in het moment:


De begeleiders zijn geschoold in diverse disciplines; kunstzinnige therapie, biografisch werk, muziektherapie en bewegen voor ouderen. Ze hebben ervaring in ouderenzorg en hebben zich verdiept in de problematiek van ouderen met dementie. Silvia Fiorini is één van de samenstellers van de bundel “Blijf mij zien”, kunstzinnige therapie bij dementie in de praktijk (2014).

 

Silvia Fiorini
De kunst om in het moment te zijn is de sleutel om met plezier mensen te begeleiden die door dementie snel verward raken en zich onzeker voelen. Als men in het moment is stopt het oordelen, beoordelen, overwegen, beslissingen nemen …..neemt men  de zon waar die ineens weer schijnt, spreekt men een gedachten of herinnering uit die opkomt zonder te filteren.  Mensen kunnen meer met het hart luisteren naar een gedicht en bewondering ervaren voor kleuren die ontstaan tijdens het schilderen, staan open voor wat er gebeurt zonder verwachtingen. Dit alles kan ik oefenen in mijn werk met de lieve mensen die naar ons toe komen. Wat een geluk dit werk te mogen doen!

 

Berte Waardenburg
Voor mensen die lijden aan dementie wordt het steeds lastiger om goed te functioneren in het dagelijks leven. Buitenshuis is het leven te snel en gecompliceerd en raken mensen met dementie de aansluiting met anderen kwijt. Thuis is het vertrouwd, maar de vergeetachtigheid en het afnemend vermogen om zelfstandig aktief te blijven maakt het voor zowel de mens met dementie als voor zijn of haar partner of familie toch zwaarder om samen op te trekken. De mogelijkheid om een aantal dagdelen naar “In het moment” te gaan is voor beide partijen een uitkomst. De gezelligheid van het groepsgebeuren, de persoonlijke aandacht, het programma waarin je als vanzelf wordt meegenomen …  Respect voor ieders eigenheid, uitnodiging om jezelf te laten zien en horen. Dat geeft zoveel voldoening en plezier! Ik geniet daar enorm van. Voor de mantelzorgers is fijn om te weten dat “In het moment” zo plezierig is. Dan kunnen zij op hun beurt genieten van hun “vrije” uurtjes.