Cursus


 

Contact maken bij dementie verkorte versie.
ook wanneer woorden en logica te kort schieten

Goed nieuws!  De cursus contact maken bij dementie gaat door! Het gaat om een verkorte versie en die zal voornamelijk door personeelsleden en vrijwilligers van In het moment gevolgd worden. Hierdoor kan de opgedane ervaring direct in praktijk gebracht worden en uitdragen naar mantelzorgers.

De ”Cursus contact maken bij dementie”
Voor mantelzorgers, professionals en vrijwilligers die te maken hebben met dementie.
Met elkaar oefenen en onderzoeken hoe je contact kan blijven maken in alle fasen van dementie en je eigen netwerk kan versterken
4 themabijeenkomsten
waarin we aan de hand van de fasen van dementie onderzoeken en oefenen hoe je met obstakels in het contact maken kunt omgaan.

Inhoud
Dementie gaat gepaard met gevoelens van verlies, het kwijtraken van grip op de tijd, niet meer weten waar men is en het letterlijk kwijt raken van de betekenis en het verleden. De omgeving ervaart dit verlies ook: het gevoel dat alles wat je samen hebt gedeeld, ineens niet meer bestaat. Het vertrouwde contact lijkt niet meer mogelijk.

Dit proces in een ander kader te leren zien en je te oefenen in accepteren en loslaten, maakt de weg vrij om je onvermogen om te zetten in een andere manier van contact maken. Een manier van communiceren die aan woorden en logica voorbij gaat.

Via oefeningen, onderzoek en uitwisselen ontdek je zo dat een nieuwe manier van contact maken mogelijk is.
Wanneer je deze aanpak met elkaar; binnen je familie, met vrienden, buurtgenoten, vrijwilligers en zorgprofessionals of welke netwerk van twee personen of meer ook, als leidraad neemt, heb je een handvat en een routebeschrijving die je door de verschillende fasen van dementie kan leiden. Ondertussen oefen je je eigen waarnemingen te gebruiken en steeds vanuit bewustzijn en met een overkoepelend perspectief naar de situatie te kijken.

Wanneer je deze aanpak als leidraad neemt binnen je familie, met vrienden, buurtgenoten, vrijwilligers en zorgprofessionals of welk netwerk dan ook, heb je een handvat en een routebeschrijving die je door de verschillende fasen van dementie kan leiden. Ondertussen oefen je je eigen waarnemingen te gebruiken en steeds vanuit bewustzijn en met een overkoepelend perspectief naar de situatie te kijken.

Deze training bestaat uit 6 thema bijeenkomsten:

* Wat is dementie?
We verkennen de basisprincipes van contact maken en communiceren en brengen deze in verband met dementieverschijnselen.

* Hoe ga je om met dementie?
We stappen in de wereld van dementie. U ervaart hoe dementieverschijnselen uw contact met de wereld om u heen veranderen. We oefenen onderscheid te maken tussen de mens en de ziekteverschijnselen.

* Hoe kun je meebewegen binnen de veranderende werkelijkheid van dementie?
Gewoontes en verwachtingen kunnen contact maken in de weg staan en je mogelijkheden beperken.
U oefent hoe u de communicatie open en helder kan houden en (non-verbaal) kan meebewegen.

* Rara wie ben ik?
Stemmingen, rollen en gedrag kunnen zonder aanleiding omslaan. U oefent om Ja te zeggen tegen de nieuwe situatie en hoe u zelf kunt ’schakelen’ en opnieuw aansluiting kunt vinden in het contact.

* Da’s logisch hè.
Tijdsbesef en tempo veranderen. U oefent om met het verschil in tempo om te gaan, in het moment te blijven en uw eigen energie te behouden.

* Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.
Betekenis geven aan een voorwerp of situatie kan verstoord raken. U oefent uit te gaan van de betekenis die de ander aangeeft en hoe u plezier kunt krijgen in samen iets doen binnen die ’veranderde werkelijkheid’.

Netwerk opbouwen
Doordat eenzaamheid, isolatie en overbelasting steeds op de loer liggen, kijken we onderweg hoe je gedurende deze route zelf en met elkaar je eigen  netwerk kunt organiseren en/of versterken.

Wie geeft de training
Marjolein Baars, theatermaakster, trainster en auteur werkt sinds 2000 met mensen met dementie, familie, vrijwilligers en (zorg-)professionals. Zij heeft een aanpak ontwikkeld waar contact maken met de mens met dementie mogelijk is, voorbij de persoonlijkheid (referentiekader, opgedane ervaringen, kennis etc.) en de rol in het dagelijks leven. Dit aspect, contact maken van mens tot mens, is het speerpunt van deze training.

De passie van Marjolein is het opzetten van praktische en ondersteunende netwerken, die vanuit dit bovenstaande principe werken. Zie website destichtingkoffer.nl

Cursus data 2018, 4 donderdagen van 14.30 to 17.30 uur
8 februari
15 maart
29 maart
19 april

Waar
Villa Xaverius, het voormalige Ursulinenklooster, Rijsenburgselaan 11 3972 EG Driebergen- Rijsenburg

Kosten*
260,— euro voor professionals
170,— euro voor mantelzorgers en vrijwilligers

* inclusief soep en boek “Contact maken bij dementie“

Aanmelden
Silvia Fiorini van dagbesteding “in het moment” 0636265455 of email inhetmoment.driebergen@gmail.com

Vragen?
Voor vragen m.b.t. de cursus; Marjolein Baars, 0206255091/ 0627366462, marjolein@destichtingkoffer.nl 
Voor vragen m.b.t. de kosten en aanmelding; Silvia Fiorini van dagbesteding “in het moment” 0636265455 of email inhetmoment.driebergen@gmail.com

Reacties van deelnemers Contact maken bij dementie
Wat vond je top?
De oefeningen
Het ervaren
Duidelijke manier van vertellen
Heel prettige presentatie
Confronterend om oefeningen te doen, maakt besef wat dementerend familielid doormaakt wel weer duidelijker

Wat heb je geleerd?
Ik ben me er bewust van geworden dat meebewegen en in sommige situaties resoluut handelen heel belangrijk is. De strijd aangaan is zinloos en verspilde energie.
Ik heb ontdekt meer met je gevoel & intuïtie te werken dan uitgaan van 1 kant & klare manier.
Ik heb geleerd, hoe het voelt om niet meer de persoon te zijn die je dacht te zijn, om te ervaren dat de veiligheid en de vanzelfsprekendheid wegvallen.